Fogászati panaszok kezelése szájzuhannyal


A FOGMOSÁS ÖNMAGÁBAN NEM ELÉG!

feher fogak (2)Noha egyre többen szánnak igazi figyelmet szájhigiéniájuknak, a napi kétszeri 2 perces fogmosás önmagában nem elég.

Fogmosás során a külső-, belső- és rágófelszíneket alaposan megtisztíthatjuk, azonban a legkényesebb fogközi- és íny alatti területek ilyenkor érintetlenek maradnak. Ha nem szentelünk extra figyelmet ezeknek a nehezen hozzáférhető helyeknek, akkor csakhamar fogászati panaszokkal kell szembenéznünk.

A fogközi és íny alatti területeken jóval gyakrabban alakul ki:

  • fogkő
  • fogszuvasodás
  • ínygyulladás
  • demineralizáció

Hogy elkerülhessük a kellemetlen tüneteket és drága fogászati beavatkozásokat, ideje figyelmet fordítani mindennapos szájhigiéniánk továbbfejlesztésére.

 

SZERETSZ FOGSELYMET HASZNÁLNI?

Bár dicséretes, ha valaki mindennap fogselymet ragad a kezébe, a vékony műanyag szál inkább csak az elülső fogak igazán szűk fogközeiben hatékony.

Az oldalsó és hátsó fogak területénél, fogpótlások környékén, széles fogközökben a fogselyem nem elég hatékony a fogközökben felgyülemlett plakk eltávolításában.

Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szájzuhany használat 50%-kal hatékonyabb a lepedékeltávolításban, mint a hagyományos fogselyem.

fogselyem

 

MILYEN CÉLRA HASZNÁLHATÓ A WATERPIK SZÁJZUHANY?

Ínybetegségek kezelése és megelőzése

Étkezéseket követően az ételmaradékokból és a szájüregben lévő baktériumokból egy vékony filmréteg, ún. plakk alakul ki a fogakon. Amennyiben ezt a plakkot nem távolítjuk el kellő alapossággal az ínyszél területéről, akkor a baktériumok elszaporodnak, az íny lágyszövetei pedig begyulladnak.

foginyverzes vitaminokAz ínygyulladás tünetei:

  • duzzadt fogíny
  • vérző íny
  • kivörösödött fogíny
  • kellemetlen lehelet

A kezeletlenül hagyott ínygyulladás idővel egyre mélyebb rétegekbe jut, először ún. ínytasakokat, később pedig ínysorvadást idézve elő.

Az ínygyulladás megelőzésében és kezelésében kiváló segítséget nyújtanak a Waterpik szájzuhanyok.

A pulzáló vízsugár képes behatolni az íny alá is, ahonnan hatékonyan távolítja el a baktériumokat. Mivel a Waterpik szájzuhanyok víztartályába nyugodtan keverhetünk kedvenc szájöblítőnkből, így extra antibakteriális hatást érhetünk el általa.

FONTOS! Az ínygyulladás jóval gyakoribb panasz változókorban, terhesség idején illetve cukorbetegségtől szenvedők körében.

 

Fogszuvasodás és fogkőképződés megelőzése

Az el nem távolított plakk nem csak az ínyben, hanem a fogakban is kárt tehet. A szájüregben élő baktériumok között találjuk a Streptococcus mutans baktériumot is, ami az elfogyasztott szénhidrátok lebontását végzi.

Munkája közben azonban savakat termel, melyek először kivonják a fogzománcból az ásványi anyagokat (demineralizálják azt), idővel pedig megindítják a fogszuvasodás folyamatát is.

A Waterpik szájzuhanyok mindennapos használatával még hatékonyabban távolíthatjuk el a plakkot, ami így nem keményedik meg és válik fogkővé illetve nem roncsolja a fogzománcot sem.

fogszuvasodas fazisai

 

Fogszabályzó tisztán tartása

szajzuhany fogszabalyzoA rögzített fogszabályzó készülék felhelyezését követően a fogszabályozás ideje alatt megnő az ínygyulladás és fogszuvasodás kialakulásának veszélye.

Mivel a fogszabályzó ragasztott brekettjei és drótjai miatt jóval nehezebb elérni a fogfelszíneket és fogközöket, sokan ebben az időszakban válnak hajlamossá a szájüregi megbetegedésekre.

A mindennapos fogmosást és fogközkefe használatot kiegészítve a Waterpik szájzuhanyok speciális, fogszabályzóhoz kifejlesztett fejével jóval egyszerűbb a fogszabályzó területének megtisztítása, így elkerülhető a fogzománc demineralizációja, a fehér foltok megjelenése.

 

Implantátumok, fogpótlások tisztán tartása

Fogászati implantátum vagy műgyökér beültetését követően megnő a mindennapos szájápolás szerepe. Ha az implantátum környékén túl sok lepedék és baktérium halmozódik fel, az megtámadhatja a fogínyt és a csontállományt, veszélyeztetve az implantátum bennmaradását.

A napi kétszer 2 perces fogmosás mellett Waterpik szájzuhanyok használatával gondoskodhatunk az érzékeny területek tisztán tartásáról, így nem kell aggódnunk az implantátumok körüli gyulladás (peri-implantitis) vagy a hagyományos koronák alatti gyulladás kialakulásától.

Az implantátumok és fogpótlások ápolásának céljára a Waterpik speciális, ún. Plaque Seeker fejet fejlesztett ki, mellyel alaposabb lepedékeltávolítás érhető el.

implantatum fajtak

 

Kellemetlen lehelet megszüntetése

nyelv szajhigieniaA szájszag hátterében általában valamilyen szájüregi panasz (ínygyulladás, fogszuvasodás), felgyülemlett fogkő illetve a nyelven felhalmozódó baktériumállomány áll.

Waterpik szájzuhanyok használatával gondoskodhatunk az íny és a fogközök tisztaságáról, ráadásul a speciális fejlesztésű nyelvtisztító fejjel hatékonyan megtisztíthatjuk a nyelv teljes felszínét, így eltávolíthatjuk a kénvegyületeket tartalmazó baktériumokat is.

A rendszeres és alapos szájhigiénia lehetővé teszi a kellemetlen lehelet megszüntetését.

 

 

FOGÁSZATI PANASZOK ÉS SZERVEZETÜNK MEGBETEGEDÉSE

Talán nem is gondolnánk, hogy egy hétköznapinak ítélt ínygyulladás vagy egy évek óta tömésre váró fog bizony megnöveli egyes megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Várandósság idején kiemelten fontos az alapos szájhigiénia, hiszen az ínygyulladás nem csak a terhességi mérgezés, de a koraszülés esélyét is megnöveli.

Szintén az íny megbetegedésével áll szoros kapcsolatban a szív- és érrendszer egészsége, hiszen a véráramba kerülő baktériumok bárhová eljuthatnak a szervezetben gyulladásokat és gócokat létrehozva.

Cukorbetegségtől szenvedőknek szintén fontos a szájhigiénia javítása, hiszen a gyulladásokkal kevésbé képes hatékonyan megküzdeni a szervezet, így a vércukorszint is magasabbá válhat, illetve nehezebb az állandó értékek megtartása.

Az egészséges szájüreg tehát nem csak önbizalmunkat és általános közérzetünket javítja, de hosszú távon hozzájárul szervezetünk általános egészségének fenntartásához is.

 

>> WATERPIK SZÁJZUHANYOK <<