Hogyan előzzük meg az ínygyulladást?


Az ínygyulladás legszembetűnőbb jelei a vérző, vörös, duzzadt, esetenként fájdalmas fogíny, illetve a rossz lehelet. Azonban ezek a sokak által szinte figyelembe sem vett tünetek idővel súlyosbodhatnak, s ínysorvadáshoz, majd fogaink idő előtti elvesztéséhez vezethetnek. Ha egyszer sikerült legyőznünk az ínygyulladást, lássuk, milyen eszközökkel kímélhetjük meg magunkat a jövőbeli panaszoktól!

inygyulladas-megelozese

Fogaink, nyelvünk tisztán tartása

Az ínygyulladásért a fog és a lágyszövet közé szorult ételmaradék, baktérium is felelős lehet. Épp ezért gondoskodjunk a baktériumok helyes eltávolításáról napi kétszeri fogmosással és fogközeink napi tisztán tartásával! Utóbbira tényleg fektessünk komoly hangsúlyt, hiszen a baktériumok csak ott tudnak elszaporodni (akár néhány nap alatt is), ahol békén hagyják őket. Fogközünk márpedig pont egy ilyen terület, szóval elő azzal a fogselyemmel, fogközkefével vagy szájzuhannyal!

Nyelvünk tisztaságáról sem szabad megfeledkezni, hiszen a nyelv túl nagy és élhető környezet a baktériumok számára. A legmegfelelőbb eredmény eléréséhez használjunk nyelvkaparót!
Patikákban beszerezhető, plakkfestő tablettával leellenőrizhetjük, hogy mennyire voltunk alaposak fogmosáskor, a tabletta ugyanis megszínezi a fogainkon felhalmozódott bakteriális filmréteget, más néven plakkot.

 

Szájvíz használata

Használjunk gyulladáscsökkentő, antibakteriális szájvizet, mellyel tökéletesíthetjük szájüregünk tisztaságát. Ki-ki válassza a számára legkellemesebb öblögetőt, vannak speciálisan az íny egészségéért kifejlesztett szájápolási termékek is.

 

Rendszeres ellenőrzés

Nem csak a szuvas fogak ellátása, a hiányzó fogak pótlása miatt szabad felkeresni fogorvosunkat, a megelőző kezelések épp ilyen fontosak. Lehet, hogy az ínygyulladást például fogkövesedés okozza, ilyenkor a fogkő eltávolítása után fogorvosunk felpolírozza fogainkat, így távolítva el az összes lerakódott szennyeződést. A kialakult ínygyulladás kezelésére léteznek olyan modern eljárások, mint a lézer, mellyel igen látványos eredmények érhetők el.

 

Egészséges táplálkozás

Ínyünk és fogaink egészségéért sokat teszünk akkor, ha kerüljük a mesterséges színezékekkel, édesítőkkel és szénhidrátokkal teli élelmiszereket. A változatos étrend, a gyümölcsök, gabonák és zöldségek fogyasztása nem csak emésztésünknek, de fogaink és fogínyünk egészségének is kedvez.

Nem érdemes túl sok savas vagy cukrozott üdítőt fogyasztani, ezek ugyanis befolyásolják a száj pH értékét, kedvező környezetet teremtve a baktériumoknak. Lefekvés előtt, fogmosás után már soha ne fogyasszunk rágcsálnivalókat, édességeket!

 

Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás

Ez a két káros szenvedély szintén nem támogatja szájüregünk egészségét. Statisztikák szerint a dohányosoknál hatszor nagyobb eséllyel alakul ki ínygyulladás, mint a nem dohányzóknál, ami lényegesen többször vezet ínysorvadáshoz, amikor sajnos elveszíthetjük egyébként teljesen egészséges fogainkat, hiszen azok kilazulnak (hiányzik körülük az egészséges íny és csontállomány, ami megtámasztaná őket).

Kellő odafigyeléssel, rendszeres ellenőrzéssel nem csak a gyógyulásért, de a megelőzésért is sokat tehetünk, ne legyünk lusták megtartani fogainkat egy életen át!

 

>> SZÁJZUHANYOK <<

 

Forrás: Merjmosolyogni.hu :: Hogyan előzzük meg az ínygyulladást?