Az ínygyulladás kezelésével megelőzhető a szívbetegség


A Forsyth Intézet legújabb kutatása által jobban megérthetjük a szájüreg és a szív egészsége közötti fontos és elválaszthatatlan kapcsolatot. Az American Heart Association kardiológiai társaság honlapján közölt tanulmány kiválóan demonstrálja, hogy az ínygyulladás helyi kezelésével miként előzhető meg a vaszkuláris (érrendszeri) gyulladás és a szívinfarktus kialakulásának esélye.

szivbetegseg-inygyulladas

 

Ez a valaha készült első olyan tanulmány, amely kézzelfoghatóan be tudta bizonyítani, hogy az ínygyulladás szájüregi kezelése közvetlenül csökkenti az artériafalban keletkező gyulladás mértékét. A szakértők gyulladáscsökkentőként a Resolvin E1 nevű molekulát használták, helyileg alkalmazva.

Az említett felfedezés kiemeli továbbá a szájüreg és a szervezet egyéb területei közötti összefüggések fontosságát, közvetlen bizonyítékot szolgáltatva a kezelések eredményességére is.

„Kutatásunk segít még jobban kiemelni a szájüreg egészsége és a szívbetegségek közötti valódi összefüggést” – mondta Dr. Hatice Hasturk PhD, a Forsyth Intézet Alkalmazott Szájüregi Tudományok Tanszékének munkatársa.

„A közvélemény mára megértette a szív egészsége és az általános egészségi állapot közötti kapcsolatot és gyakran a szívbetegségek megelőzése érdekében az emberek meg is teszik a szükséges lépéseket. Ugyanakkor további ismeretek átadására van szükség ahhoz, hogy a bizonyított összefüggések fényében végre a szájüreg egészsége is hasonlóan kiemelt kategóriába tartozhasson.”

Az amerikai Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban négyből egy elhalálozásért valamilyen szívbetegség felelős, ráadásul az érintettek száma folyamatosan emelkedni látszik.

A Forsyth Intézet javaslata szerint a koleszterinszint, a dohányzás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett meg kell ismertetni az emberekkel a szájüregi betegségeket is, mint lehetséges kockázati tényezőket.

A tudományos közösség támogatásával a Foryth Intézet célja, hogy szélesebb körben megismertesse az emberekkel az ínybetegséget, mint a szívbetegség kritikus kockázati tényezőjét, mely független a táplálkozási szokásoktól vagy az életstílustól. (A CDC adatai szerint csak az Egyesült Államokban 64,7 millió embert érint az ínybetegség.)

 

>> SZÁJZUHANYOK <<

 

Forrás: Merjmosolyogni.hu :: Az íngyulladás kezelésével megelőzhető a szívbetegség