A szájzuhany használatának legfontosabb szabályai


A szájzuhany vagy ínyzuhany legfőbb célja a fogközök területének tisztán tartása és az ínybetegségek, ínygyulladás megelőzése, enyhítése. Fogmosási technikánk legyen bármennyire is tökéletes, bizonyos területek higiéniájáról csak speciális eszközökkel gondoskodhatunk. A szájzuhanyok működési elve egyszerű, használatuk pedig hamar elsajátítható, így hatékonyan biztosíthatjuk fogközeink és fogínyünk egészségét.

szajzuhany-hasznalat

 

A SZÁJZUHANY MŰKÖDÉSI ELVE

Többféle szájzuhany típust különböztetünk meg, ám közös bennük, hogy irányított, szűk vízsugár segítségével tisztítják meg fogközeinket és fogínyünk mélyebb területeit. A szájzuhanyok tetemes csoportja szaggatott vagy pulzáló vízsugarat lövell ki, ám léteznek állandó, megszakítás nélküli vízárammal működő berendezések is. Viszonylag új fejlesztéseknek minősíthetők a szájzuhanyok azon típusai, ahol a vízsugarat levegővel is feldúsítják vagy mágnesességgel kezelik.

A magas nyomáson, szűk fejeken keresztül kiáramló vízsugár hatékonyan képes megbontani a fogzománcra tapadt bakteriális filmréteget (plakkot), ráadásul a vízsugarat bevezethetjük az ínyünk alá is, így a mélyebben fekvő területeket is megtisztíthatjuk, hatékonyan kezelve a már kialakult ínyproblémákat, ínygyulladást is.

 

A SZÁJZUHANY CÉLJA

Az ínyzuhanyok legfőbb célja, hogy otthoni körülmények között is eltávolíthassuk a fogközeinkbe és fogínyünk területére rakódott baktériumokat és lepedéket, ezáltal megelőzhessük a fogkőképzést és az ínygyulladás kialakulását.

A szájzuhanyok nem csak a megelőzésben, hanem a már kialakult panaszok enyhítésében is fontos szerepet játszanak, napi használat mellett csökkenthető az ínyvérzés mértéke, az ínytasakok mélysége, enyhíthető az ínygyulladás és mérsékelhető a szájszag.

Fogszabályzót viselőknek, implantátummal, koronával vagy híddal rendelkezőknek azért kifejezetten ajánlott a szájzuhany mindennapos használata, mert a baktériumszint csökkentésével megelőzhető a fogszuvasodás és a fogpótlások miatti panaszok kialakulása.

A szájzuhany által kibocsátott pulzáló vízsugár stimulálja az ínyszöveteket, javítja a fogíny vérkeringését, ezáltal meggátolja a fogíny renyheségét, támogatja az ínyszövetek feszességét.

Cukorbetegségtől szenvedőknél és várandósság során, amikor az íny szövetei hajlamosabbak a gyulladásra, szintén kiváló segítséget nyújthat a szájzuhany, ami meggátolja a kellemetlen szövődmények (pl. koraszülés, terhességi mérgezés, ínysorvadás, stb.) kialakulását.

 

A SZÁJZUHANY HASZNÁLATA

Szájzuhany használat napi rendszerességgel javasolt, lehetőleg az esti fogmosást követően. A szájzuhanyokat részben a hagyományos fogköztisztító módszerek helyettesítésére fejlesztették ki, azonban torlódott fogazat vagy extrémen szűk fogközök esetében a teljes higiénia érdekében használhatunk fogselymet is.

Bár különböző típusú szájzuhanyok léteznek, melyekhez speciális használati útmutatók tartoznak, van néhány alapelv, ami a legtöbb ínyzuhanyra egyaránt érvényes:

– a szájvíz víztartályát feltölthetjük sima csapvízzel vagy önthetünk hozzá antibakteriális hatású öblögetőt, szájvizet is, ezzel javítva a készülék baktériumölő hatását,

– a szájzuhany fejét mindig 90°-os szögben tartsuk a fogfelszínhez, kb. 3 mm-re az íny vonalától,

– a vízsugár megindítását követően haladjunk az íny vonala mentén, 5-6 másodpercre megállva egy-egy fogköz területénél,

– a mindennapokban használjunk normál szórófejet,

– kialakult ínygyulladás kezeléséhez használhatunk speciálisan az ínytasakok mélytisztításához kifejlesztett fejet.

 

A SZÁJZUHANY HATÁSA

– eltávolítja a fogzománcra és az ínyre, íny alá halmozódó baktériumokat, lepedéket (plakkot),

– hígítja a szájüregben található toxinokat,

– megelőzi és kezeli az ínygyulladást,

– tökéletesíti a mindennapos szájhigiéniát,

– javítja a fogközök területének higiéniáját,

– enyhíti a szájszagot, mivel csökkenti a szájüregben lévő patogén baktériumok számát,

– segíti az íny alatti területek tisztítását, kezeli a már kialakult ínytasakokat.

A szájzuhany egyedülálló és hatékony módon támogatja a fogközök higiéniáját és az íny mélytisztítását, amire egy hagyományos fogmosás vagy fogköztisztítás önmagában nem alkalmas. A rendszeres és alapos mélytisztítás az egészséges fogágy megóvásának egyik legfontosabb eleme.

 

>> WATERPIK SZÁJZUHANYOK <<

 

Forrás: Merjmosolyogni.hu :: A szájzuhany használatának legfőbb szabályai